Az infrafűtés előnyei, sajátosságai

Infravörös fűtés: vélemények és ajánlások

Hogyan működik az infrapanel fűtés lakásunkban?

infrafűtés - hősugárzó panelek21. századunkban az energia életünk kulcsává vált. A források megtakarításának szükségessége, amely ma már a legélesebben nyilvánult meg, az alternatív energiaforrások aktív kereséséhez vezetett. Az égető probléma megoldásának egyik lehetősége a zónafűtés területén alkalmazható infrafűtés, amelynek felülvizsgálata sok vitát és kérdést vet fel. Ez annak köszönhető, hogy a használat során fellépő folyamat lényegének megértése sok felhasználónál hiányzik.

Holott evidencia, hogy az ilyen típusú fűtés fő jellemzője a minimális energiafogyasztás. Az infrapaneles fűtés elve azon tárgyak felmelegítésén alapul, amelyek a kapott hőt a körülöttük lévő levegőnek adják át. Sugárzási zónában tartózkodván a lakók testükön érzik a meleget, amely egyenletesebben oszlik el, mint a radiátoros, olajkályhás vagy gázkonvektoros megoldásoknál. Lásd a fenti ábrát.

Történelmi visszatekintés: vörösön inneni sugárzás

Annak ellenére, hogy az ilyen típusú fűtést újdonságnak tekintik, az infravörös sugarakat már kétszáz éve felfedezték és régóta használják. A 19. század elejét William Herschel egyedülálló felfedezése a kiinduló pont. Száz év múltán, a huszadik század elején Henry Ford kihasználta ezt a felfedezést: gyáraiban hősugárzással szárította az autókat a festés után. Az 1960-as évek közepe óta ezen eszközök az infraszaunákban a technológia minden előnyét bizonyították. A 21. században a fenntarthatósági szempontok miatt
a vállalkozók figyelme kiemelt intenzitással fordulr az infravörös sugárzás felhasználásának lehetőségei felé.

Az infrapanel fűtés tulajdonságai

infrapanel véleményekAmint a Nap közvetlenül melegíti a Földet (és nem a bolygó levegőjét), ezt megfigyelve a tudósok megalkották az első infravörös fűtőberendezéseket. Fontos, hogy az a képesség, hogy a közbenső közegeket kizárják a forrásból a fogyasztó felé történő hőátadás során, lehetővé tette a hatékonysági teljesítménymutatók jelentős javítását. Ez csökkentette a fűtőberendezések által fogyasztott energiát.

Miközben nem melegítik fel a levegőt, az infrapanelek az emberek, tárgyak, bútorok, padlózat felmelegedését érik el közvetlen hatásukkal. Így nincs szükség erőteljes hőforrásra, amelynek először nagy mennyiségű légteret kellene felmelegítenie a helyiségben. Annak érdekében, hogy az infravörös fűtés hatékonysága jelentős legyen, teljesülnie kell néhány feltételnek. Eredményül aránylag minimális energiafogyasztás mellett optimális hatékonyság érhető el. Amikor egy 16 m²-es helyiséget infravörös hőforrással fűtenek, 900 wattra van szükség a komfortérzéshez. Ugyanakkor az azonos térfogatú tér hatékony fűtése hagyományos radiátorok esetében 2-2,5 kW-nak megfelelő teljesítményt igényel!

Figyelembe véve, hogy az infrafűtés nem éget oxigént, használata lehetővé teszi a szükséges páratartalom fenntartását. A rendszer megfelelő elhelyezésével és a megfelelő felszerelési modellekkel a lakásban vagy munkahelyi terekben egyaránt elérhető a zónafűtés és a kívánt hőmérséklet. Ezt megerősítik azok, akik már telepítették az infrarendszert magánházban. Véleményük segít a helyes döntés meghozatalában.

A családi otthon számára a leghatékonyabbak a mennyezeti és fali fűtőtestek. Nagyon könnyen telepíthetők. Azonban gyakran használnak infrafóliás padlófűtést is, amelyet minden típusú padlóburkolat alá beszerelhetnek. Figyelembe véve az infrafűtés előnyeit és hátrányait, először jegyezzük meg ezeket a pozitívumokat:

 • a szoba gyors felmelegedése;
 • védettség a feszültségingadozásokkal szemben;
 • az infrák nem szárítják a levegőt;
 • könnyű telepítés – nincs szükség speciális készségekre és eszközökre;
 • rendkívül gazdaságos, takarékos, költséghatékony.

Az infrák hátrányai – vélemények

Sokan felteszik a kérdést – veszélyes-e az infra az emberekre? Végül is elektromágneses sugárzásról van szó, és ez a szó önmagában is aggályokat vet fel. Mivel az infravörös sugárzás a napfény szerves része, ezért teljesen ártalmatlan, ha betartják az alkalmazás alapvető szabályait. Magában az infravörös fűtésben nincsenek káros kémiai reakciók, nincsenek forgó vagy dörzsölődő elemek, amelyek rezgés- vagy zajforrássá válhatnak. Mindezek nemcsak a magas környezetbarát jelleg, hanem az emberre nézve tapasztalható alkalmasság jelei.

Infrafűtés során az emberi egészségre legkevésbé káros hullámhosszakat használják, a sugárzási teljesítmény minimális értékével. Lehetetlen azonban azt állítani, hogy az infravörös fűtés nem árthat az emberi egészségnek. A veszélyt a berendezés használatára vonatkozó alapvető szabályok be nem tartása, valamint helytelen elhelyezése jelenti. Az ilyen szabálysértések következtében bizonyos negatív hatások jelentkezhetnek:

 • túlmelegedés a fűtőberendezés jelenlétében, amely többszöröse az adott helyiséghez szükséges teljesítményjellemzőknek;
 • a bőr túlszáradása, amikor egy személy helyzete hosszú ideig nem változik, és a magas hőmérsékletű fűtőberendezés csak az emberi test egyik oldalát érinti;
 • ha a mennyezeti változatot tévesen az ülősarok fölé szerelik be, akkor a fűtőtestnek való több órás kitettség fejfájást, szédülést okozhat;
 • a túlzott sugárzási teljesítmény károsíthatja az emberi test sejtjeit (bőrpír).

Káros az infravörös fűtés? Nem, ha a berendezés megfelelő paramétereit választja ki, akkor a telepítésre és használatra vonatkozó összes műszaki követelmény teljesül.

Lásd még: infrasugárzók, sötétsugárzó panel, infratermék webshop, hőhullám, kültéri teraszfűtés. Keress rá ezekre a témákra is a Google segítségével:

 • Igaz, hogy az infrapanel fűtés csökkenti a rezsi költséget?
 • Működtethetők-e napelemről az infratermékek?
 • Mi az üzemhőmérséklete az elektromos hősugárzóknak?

Kapcsolódó cikk: Rezsi megtakarítás infrapaneles fűtéssel

Szólj hozzá!