Infrapanel és fűtőfilm. Villany- és infrafűtés

A villanyfűtés újra népszerű

Eddig is tudtuk, hogy egy villanykályha vagy hősugárzó fűtőtest beállítása egyszerűbb, mint egy gázkonvektor felszerelése. Gázkazános központi vízfűtéses rendszer kiépítéséről nem is beszélve. Igen ám, de az sem volt titok, hogy gázzal olcsóbban fűthetünk. Mert ugyanannyi pénzért több hőkalóriát termel a földgáz, mint az elektromos áram.

Más kérdés, hogy az égetéshez kémény vagy csőkivezetés kell (ez nagy hőveszteséget okoz), esetenként csőrendszert, átfúrt falakat és sok vizet kell kell felmelegíteni. Míg ha energia-hatékony elektromos infrapaneleket telepítünk lakásunkba, zónafűtéssel és jó időzítéssel akár jobban is járhatunk anyagilag. 2022 őszétől ez a megtakarítási lehetőség már nem is kétséges. A túlfogyasztott gáz méregdrága az átlagfogyasztás feletti villanyáramhoz képest.

Szakmai vélemények szerint infrafűtéssel a rezsiköltség árán spórolhatunk akár azon a réven is, hogy a hősugárzók beállításával elkerülhetjük az átlag feletti gázfogyasztást.

Fűtőfóliák és panelek az infrafűtésben

Az infravörös hősugárzó berendezéseknek az utóbbi időben Magyarországon két típusa terjedt el: az infrapanel és a fűtőfilm. A képen épp fordított sorrendben:

infrapanel - fűtőfilm
Infrafűtés fűtőfóliával és infrasugárzó panelekkel

A szaküzletekben és webáruházakban többféle méretben kapható infrapanelek mind mennyezetre, mind falra szerelhetők. Egy jól megválasztott mennyezeti elhelyezésű eszköz olyan hatékony, hogy egy kisebb szobát önállóan is képes kifűteni.

Egyes infrapaneleket kerámia kristályszemcsékkel borítanak. A fűtőpanelek ennek a technológiának köszönhetően félgömb alakban sugároznak, így a helyiséget egyenletesen tudják bemelegíteni. A kerámia kristályszemcsékkel szórt felület többszörösére növeli a panel felületét, ennek következtében a berendezés hatékonysága is növekszik. Az infrapanelek egyik fontos előnye, hogy használatukkor a padló szintjén a levegő melegebb, mint a mennyezet közelében. Léteznek színes, dekoratív, sőt tükör infrapanelek. A megrendelő kívánsága szerint bármilyen képet rá tudnak nyomtatni digitális technológiával az infrapanelre, ami a helyiség díszéül szolgálhat.

A fűtőfilm vagy fűtőfólia egy kb. 0,4 mm vastag vékony filmréteg, benne karbon szálakkal. A legújabb típusoknál a fűtőelemként szolgáló karbonszálak rácsosan helyezkednek el. Az új technológiának köszönhetően a fűtőtest egyenletes hőeloszlást és melegítést biztosít a helyiségben. A fűtőfilmet szilárd burkolat alá, pl. padlóburkolat (laminált padló, parketta és járólap), valamint mennyezetre és falra, gipszkartonba ágyazva lehet telepíteni.

Melyek az infrafűtés előnyei?

Az infrafűtés előnyei hosszan lehet sorolni, részletezni. Röviden felsorolva minden infratermék közös előnye, hogy

  • energiatakarékos, hatékony
  • biztonságos, nem bocsát ki káros-anyagot
  • telepítése egyszerű, sajátkezűleg megoldható
  • nem igényel karbantartást,
  • zajtalan, nincsenek mozgó alkatrészei
  • tiszta (se korom, se hamu)
  • élettartama szinte korlátlan,
  • pozitív élettani hatással is bír.

Bel- és kültéri felhasználási területek

kültéri infrapanel fűtés
Teraszfűtés infrával

Míg a fűtőfilmeket jellemzően belső terek melegítésére használják (lakószobák, irodák), addig a panelek és különösen az infra sötétsugárzók optimálisak kültéri használatra, lévén hőjük nem vész el a felemelkedő meleg levegővel, mint például egy radiátor vagy kályha esetében.

Általános felhasználói és szakmai vélemény, hogy a kültéri infrapaneles fűtés komfortérzést produkál egy nyitott teraszon még hideg, szeles időben is. A lokális vagy más néven zónafűtés gazdaságos, így alkalmazzák uszodák, csarnokok, télikertek, melegházak klimatizálására is. Effektív mind nyitott, mind beépített teraszok komfortosabbá tételében.

Egyéb infratechnológiás alkalmazások

A hősugaras technológia alkalmazási területei közt említhető, hogy létrehoztak éjszaka látó készülékeket, az úgynevezett hőkamerákat, amelyek az infravörös sugarakat látható fénnyé alakítják. Ilyen készülékeket használnak villamos berendezések rendellenes működéseinek detektálására, épületdiagnosztikában, térfigyelésben, az emberi test hőtérképének elkészítésében. Az egészségügyben ennek speciális készülékeit alkalmazzák, lásd: szomatoinfra diagnosztika.

A termikus képalkotó kamerák hasznosak lehetnek a lázas betegek gyors és tömeges kiszűrésére, ami napjainkban nagyban segíti a koronavírus lehetséges eseteinek felderítését a megelőzés területén.

Az infrasugárzó berendezeseket használják még a frissen festett felületek szárítására, zöldségek és gyümölcsök aszalására. Egybehangzóak a vélemények, hogy ezen a téren is hatékonyak.

Az elektromos infrafűtés árának szerepe a rezsiköltség csökkentésében

Kulcsszavak Google alapú tartalomkereséshez: energiatakarékos villanyfűtés, infrafűtési rendszerek telepítése beépített teraszon, infrasugárzó berendezés. A mennyezeti infrapanel előnyei, fűtőfilm vélemények, infra fűtőfólia ára, mikatermikus kerámia infrapanelek a lakásban. Hőkamerák, szomatoinfra készülék.

“Infrapanel és fűtőfilm. Villany- és infrafűtés” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.