3 fűnyíró típus: mit és mire lehet használni?

benzines fűnyíró vásárlásaA kertes házak tulajdonosai biztosan tudják, hogy a kert, udvar vagy akár egy nagyobb télikert karbantartása a rendszeres fűnyírással kezdődik. Ehhez azonban nem árt egy olyan fűnyíró sem, amivel hatékonyan végezhetjük munkánkat. Ennek fényében érdemes megismerni a legfőbb 3 fűnyíró típus és, hogy mit mire lehet használni, illetve mire kevésbé alkalmasak.

Benzinmotoros fűnyíró

Nagy szabadságot és nyírási sebességet adnak a felhasználónak a benzinmotoros fűnyírók, amelyekből rengeteg kivitel kapható. A piaci kínálat alján elhelyezkedő kétütemű eszközöket azonban a szakértők nem kifejezetten ajánlják. Ennek oka, hogy a motorjukon általában semmi nem működik automatikusan, mindennel külön törődni kell.

Egy drágább benzines fűnyíró vásárlása már több kényelmet nyújthat számunkra is. A legtöbbjük fűgyűjtős, de külön kategóriát képviselnek az oldalkidobós példányok. A hagyományos benzines gép igényesebb példányai négyütemű motorral rendelkeznek, nagy vágószélességűek is lehetnek. Bár ezen villamossági cikkkek ára magas.

Megfelelő karbantartással évtizedekig működnek és az évi egy-két ápolási félórát bőven behozzák a gyors munkavégzéssel. 400 négyzetméter felett már biztosan megéri, de akár 2000 négyzetméter is karbantartható a benzines fűnyíróval.

Benzinmotoros fűnyíró előnyei

Alapjában véve egy benzines fűnyíró esetében az alábbi előnyöket biztosan feljegyezhetjük:

 • vágási szélesség: 53-55 centiméter
 • nagyobb teljesítménynek hála, magasabb fűvel is elbánik
 • egyes típusoknál adott a lehetőség az automatikus nyesedék gyűjtésre is

Benzines fűnyíró hátrányai

Természetesen mindennek megvan a maga árnyoldala is, ami a benzines fűnyírók esetében az alábbi lehet:

 • ezek a gépek hangosabbak és káros anyagokat bocsátanak ki
 • a gázüzemű motorral rendelkező gépeknél folyamatos olajcsere és hangolás szükséges

Elektromos és akkumulátoros fűnyíró

Az elektromos fűnyíró egy alkategóriája az akkumulátoros fűnyíró, amely szinte mindenben kényelmesebb rokonainál. Alapjában véve ezeknél a típusoknál is elmondhatjuk, hogy a túlságosan olcsó verziók nem váltják meg a világot, sőt olykor több fejtörést okoznak, mint amennyi hasznot hoznának.

Elektromos hajtású fűnyírók előnyei

Amennyiben sikerül egy megfelelő teljesítményű és minőségű fűnyírót választanuk ilyen kategóriában, akkor az alábbi előnyöket tapasztalhatjuk meg:

 • nem igényel karbantartást
 • az akkumulátoros verziók konnektor csatlakozást sem igényelnek
 • halkabb működést biztosítanak

Elektromos hajtású fűnyírók hátrányai

Az elektromos és akkumulátoros fűnyírók egyik legnagyobb hátrányuk a magas áruk jelenti. A belépő modellek nagyjából 100 ezer forintnál kezdődnek. Egy feltöltéssel a márkásabb gépek fél órát működnek, ezért egy kisebb kert fűnyírására ugyan alkalmasak lehetnek, de nagyobb területek karbantartása már problémába ütközhet.

Fűnyíró robot

Ha valaki nem szeret a fűnyírással szöszölni, akkor a modern technológiának hála adott a lehetőség, hogy teljesen egy robotra bízzuk a fűnyírást a fűnyíró robotok képében. Ezekhez a gépekhez egyenletes talajra, jól körülhatárolható gyepterületre és zárható kertre is szükség van. A fűnyíró robot kezdeti telepítését legtöbbször szakember végzi, de az egyszerűbb (kisebb) példányok akár segítség nélkül is üzembe helyezhetők.

Fűnyíró robotok előnyei

Egy minőségi fűnyíró gépnek számos előnyét megtapasztalhatjuk, többek között az alábbi tulajdonságok és működési jellemzők formájában:

 • véletlenszerű irányban vágja a füvet, így a télikert minden pontjába eljut
 • magától visszatér a töltőállomásra energiahiány esetén
 • elektromos működése révén, nem bocsát ki káros anyagokat
 • teljesen automatizálhatja a fűnyírást

Fűnyíró robotok hátrányai

Természetesen némi árnyoldala a robotizált verzióknak is van, mint amilyen az, hogy:

 • fel kell állítani a rendszert és kijelölni a működési környezet határpontjait.
 • a vágási minőség és gyorsaság rosszabb
 • jelentősen drágább verziók

Összegezve:

Alapjában véve ma már mindenki megtalálhatja a maga számítását a fenti 3 fűnyíró típus képében. Így aki szereti maga végezni a dolgokat, azoknak a hagyományos verziók, míg a kényelmet preferálók számára a fűnyíró robotok lehetnek ideális választás.


 

honlap seo google

Villamossági cikkek ára

A természet közelsége – télikert ápolás télen, növények a teraszon | elektromos cikkek – akkumulátor