Szűrőbetétes kancsó. Hát persze. Ez a legnépszerűbb. Mert fontos lehet az ivóvíz tisztítása házilag, ha a vezetékes víz nem elég tiszta vagy ha kútvizet használunk.
De a leggyakoribb házi módszer mégis a víz forralása, ami elpusztítja a kórokozókat. De nem távolítja el a szemcséket vagy az oldott nehézfémeket. Egy másik módszer a víz fertőtlenítése konyhasóval: a sós vizet le kell fagyasztani, majd a jeget különválasztani, és az olvadékvizet fogyaszthatjuk: ez nagyon tiszta és egészséges. Egy harmadik módszer az ivóvíz fertőtlenítése ecettel, borral vagy jóddal. Ezek az anyagok elpusztítják a baktériumokat és a vírusokat. Egy liter vízhez egy teáskanálnyi ecetet, három csepp jódot vagy három köbcenti száraz fehérbort kell adni, és 5-6 órát állni hagyni.
Persze vannak ennél professzionálisabb, külön berendezésekkel végzett eljárások.
Vízszűrők és főbb típusaik, működésük
A vízszűrőknek többféle típusa létezik, attól függően, hogy milyen szennyeződéseket akarunk eltávolítani a vízből és hogy hol akarjuk használni a berendezést. A leggyakoribb típusok a következők:
- Konyhapult alá építhető vízszűrők: ezek a szűrők a konyhai vízcsap alatt helyezkednek el, és közvetlenül a csapra csatlakoznak. Működési elvük és összetettségük változatos. Eltávolítják a klórt, a nehézfémeket, a baktériumokat és más szennyeződéseket a csapvízből, így javítják az ízét és az illatát. Néhány szűrő magnéziumot vagy más ásványi anyagokat is adagol a vízhez. A szűrőbetéteket rendszeresen cserélni kell.
- Hűtő- és jégautomata szűrők: ezek a hűtőszekrénybe vagy a jégkészítő gépbe épülnek be. Megtisztítják és hűtik a vizet, így friss és finom ivóvizet biztosítanak. Szűrőbetéteiket rendszeresen cserélni kell.
- Teljes házat ellátó vízszűrők: ezek a vezeték bekötési pontján helyezkednek el, és az épület teljes vízellátását érintik. Eltávolítják a lebegő szennyeződéseket, mint például a homokot, a rozsdát vagy a vízkövet, valamint csökkentik a klór és más vegyi anyagok mennyiségét. A teljes háztartást ellátó vízszűrők javítják az víz minőségét és védelmet nyújtanak a vízkövesedés ellen.
- Barista és vendéglátóipari vízszűrők: ezek kifejezetten kávéfőző gépekhez vagy más vendéglátóipari berendezésekhez készültek. Megtisztítják és lágyítják a vizet, így javítják az italok ízét és aromáját. Megakadályozzák a vízkövesedést és növelik az eszközök élettartamát.
- Vízlágyító és vízkőgátló szűrők: ezek kifejezetten arra szolgálnak, hogy csökkentsék vagy megszüntessék a víz keménységét. A kemény víz magas koncentrációban tartalmaz kalciumot és magnéziumot, amelyek lerakódhatnak az eszközökben. A vízlágyító és vízkőgátló szűrők ioncseréléses elven működnek.
Fordított ozmózis. Fejlett vízszűrők
Elterjedtek a fordított ozmózis elvén működő vízszűrő berendezések, amelyek nagy nyomáson átpréselik a vizet egy féligáteresztő membránon (RO-membrán), hogy eltávolítsák a benne lévő szennyeződéseket. A fordított ozmózis víztisztító berendezések előnyei közé tartozik, hogy képesek eltávolítani a vízből a baktériumokat, a vírusokat, a nehézfémeket és más káros anyagokat. Hátrányai közé tartozik, hogy sok vizet pazarolnak, hiszen csak egy része lesz tiszta, a többit pedig le kell engedni. Emellett ezek a készülékek eltávolítják a vízből azokat az ásványi anyagokat is, amelyek hasznosak lehetnek az egészség szempontjából.