Víztisztítás házilag. Módszerek, vízszűrők

vízszűrés, ivóvíz tisztításSzűrőbetétes kancsó. Hát persze. Ez a legnépszerűbb. Mert fontos lehet az ivóvíz tisztítása házilag, ha a vezetékes víz nem elég tiszta vagy ha kútvizet használunk.

De a leggyakoribb házi módszer mégis a víz forralása, ami elpusztítja a kórokozókat. De nem távolítja el a szemcséket vagy az oldott nehézfémeket. Egy másik módszer a víz fertőtlenítése konyhasóval: a sós vizet le kell fagyasztani, majd a jeget különválasztani, és az olvadékvizet fogyaszthatjuk: ez nagyon tiszta és egészséges. Egy harmadik módszer az ivóvíz fertőtlenítése ecettel, borral vagy jóddal. Ezek az anyagok elpusztítják a baktériumokat és a vírusokat. Egy liter vízhez egy teáskanálnyi ecetet, három csepp jódot vagy három köbcenti száraz fehérbort kell adni, és 5-6 órát állni hagyni.

Persze vannak ennél professzionálisabb, külön berendezésekkel végzett eljárások.

Vízszűrők és főbb típusaik, működésük

vízszűrőkA vízszűrőknek többféle típusa létezik, attól függően, hogy milyen szennyeződéseket akarunk eltávolítani a vízből és hogy hol akarjuk használni a berendezést. A leggyakoribb típusok a következők:

  • Konyhapult alá építhető vízszűrők: ezek a szűrők a konyhai vízcsap alatt helyezkednek el, és közvetlenül a csapra csatlakoznak. Működési elvük és összetettségük változatos. Eltávolítják a klórt, a nehézfémeket, a baktériumokat és más szennyeződéseket a csapvízből, így javítják az ízét és az illatát. Néhány szűrő magnéziumot vagy más ásványi anyagokat is adagol a vízhez. A szűrőbetéteket rendszeresen cserélni kell.
  • Hűtő- és jégautomata szűrők: ezek a hűtőszekrénybe vagy a jégkészítő gépbe épülnek be. Megtisztítják és hűtik a vizet, így friss és finom ivóvizet biztosítanak. Szűrőbetéteiket rendszeresen cserélni kell.
  • Teljes házat ellátó vízszűrők: ezek a vezeték bekötési pontján helyezkednek el, és az épület teljes vízellátását érintik. Eltávolítják a lebegő szennyeződéseket, mint például a homokot, a rozsdát vagy a vízkövet, valamint csökkentik a klór és más vegyi anyagok mennyiségét. A teljes háztartást ellátó vízszűrők javítják az víz minőségét és védelmet nyújtanak a vízkövesedés ellen.
  • Barista és vendéglátóipari vízszűrők: ezek kifejezetten kávéfőző gépekhez vagy más vendéglátóipari berendezésekhez készültek. Megtisztítják és lágyítják a vizet, így javítják az italok ízét és aromáját. Megakadályozzák a vízkövesedést és növelik az eszközök élettartamát.
  • Vízlágyító és vízkőgátló szűrők: ezek kifejezetten arra szolgálnak, hogy csökkentsék vagy megszüntessék a víz keménységét. A kemény víz magas koncentrációban tartalmaz kalciumot és magnéziumot, amelyek lerakódhatnak az eszközökben. A vízlágyító és vízkőgátló szűrők ioncseréléses elven működnek.

Fordított ozmózis. Fejlett vízszűrők

Elterjedtek a fordított ozmózis elvén működő vízszűrő berendezések, amelyek nagy nyomáson átpréselik a vizet egy féligáteresztő membránon (RO-membrán), hogy eltávolítsák a benne lévő szennyeződéseket. A fordított ozmózis víztisztító berendezések előnyei közé tartozik, hogy képesek eltávolítani a vízből a baktériumokat, a vírusokat, a nehézfémeket és más káros anyagokat. Hátrányai közé tartozik, hogy sok vizet pazarolnak, hiszen csak egy része lesz tiszta, a többit pedig le kell engedni. Emellett ezek a készülékek eltávolítják a vízből azokat az ásványi anyagokat is, amelyek hasznosak lehetnek az egészség szempontjából.

Olvass tovább

Bútorok fertőtlenítése biocid szerekkel

Tisztítás és takarítás mellett létezik megelőzés?

Univerzális fertőtlenítőszereket is használhatunk lakásunk higiéniájának biztosítása érdekében.

clo2 bútor kárpit fertőtlenítése
Bútor fertőtlenítése gőzöléssel, ClO2 biocid szer alkalmazásával

Az otthonok és közösségek által használt területek tisztasága és fertőzésmentessége alapvető fontosságú feladat. A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben pusztán a fizikai tisztítást alkalmazzuk, a baktériumok, gombák és vírusok elleni védekezés a háttérbe szorul. A helyiségek padlóinak és falainak vegyszeres kezelése sokkal gyakoribb, mint a bútorok fertőtlenítése, pedig a fertőzéshordozó személyek nagy valószínűséggel a berendezési tárgyakkal kerülnek kapcsolatba elsősorban, ezért ezek tisztítása prioritást élvez.

Biocid fertőtlenítő szerek

Szobabútorok tisztítását olyan tisztítószerrel kell elvégezni, mely biocid hatással bír. Ennek lényege, hogy a kártevő élőlényeket, organizmusokat képes elpusztítani, így a kórokozókat is.

Olvass tovább

Komplex fertőtlenítési szolgáltatás

A TwinOxide ipari és otthoni használatra is ideális

Párásítás fertőtlenítés
Szolgáltatás: ipari párásító fertőtlenítés.

A megfelelő minőségű ivóvíz előállítása mellett az ipari, otthoni és közösségi területek fertőtlenítése is komoly figyelmet igényel. A hagyományos, klórt tartalmazó szerek veszélyesek, használatuk nagy körültekintést igényel. A fertőtlenítési szolgáltatásban új dimenziókat nyitott a TwinOxide, mely környezetbarát, biztonságos, könnyen használható és elérhető árú. Mindennapi használatra is kiválóan alkalmas, jó hatásfokú készítmény.

Olvass tovább