Víztisztítás házilag. Módszerek, vízszűrők

vízszűrés, ivóvíz tisztításSzűrőbetétes kancsó. Hát persze. Ez a legnépszerűbb. Mert fontos lehet az ivóvíz tisztítása házilag, ha a vezetékes víz nem elég tiszta vagy ha kútvizet használunk.

De a leggyakoribb házi módszer mégis a víz forralása, ami elpusztítja a kórokozókat. De nem távolítja el a szemcséket vagy az oldott nehézfémeket. Egy másik módszer a víz fertőtlenítése konyhasóval: a sós vizet le kell fagyasztani, majd a jeget különválasztani, és az olvadékvizet fogyaszthatjuk: ez nagyon tiszta és egészséges. Egy harmadik módszer az ivóvíz fertőtlenítése ecettel, borral vagy jóddal. Ezek az anyagok elpusztítják a baktériumokat és a vírusokat. Egy liter vízhez egy teáskanálnyi ecetet, három csepp jódot vagy három köbcenti száraz fehérbort kell adni, és 5-6 órát állni hagyni.

Persze vannak ennél professzionálisabb, külön berendezésekkel végzett eljárások.

Vízszűrők és főbb típusaik, működésük

vízszűrőkA vízszűrőknek többféle típusa létezik, attól függően, hogy milyen szennyeződéseket akarunk eltávolítani a vízből és hogy hol akarjuk használni a berendezést. A leggyakoribb típusok a következők:

  • Konyhapult alá építhető vízszűrők: ezek a szűrők a konyhai vízcsap alatt helyezkednek el, és közvetlenül a csapra csatlakoznak. Működési elvük és összetettségük változatos. Eltávolítják a klórt, a nehézfémeket, a baktériumokat és más szennyeződéseket a csapvízből, így javítják az ízét és az illatát. Néhány szűrő magnéziumot vagy más ásványi anyagokat is adagol a vízhez. A szűrőbetéteket rendszeresen cserélni kell.
  • Hűtő- és jégautomata szűrők: ezek a hűtőszekrénybe vagy a jégkészítő gépbe épülnek be. Megtisztítják és hűtik a vizet, így friss és finom ivóvizet biztosítanak. Szűrőbetéteiket rendszeresen cserélni kell.
  • Teljes házat ellátó vízszűrők: ezek a vezeték bekötési pontján helyezkednek el, és az épület teljes vízellátását érintik. Eltávolítják a lebegő szennyeződéseket, mint például a homokot, a rozsdát vagy a vízkövet, valamint csökkentik a klór és más vegyi anyagok mennyiségét. A teljes háztartást ellátó vízszűrők javítják az víz minőségét és védelmet nyújtanak a vízkövesedés ellen.
  • Barista és vendéglátóipari vízszűrők: ezek kifejezetten kávéfőző gépekhez vagy más vendéglátóipari berendezésekhez készültek. Megtisztítják és lágyítják a vizet, így javítják az italok ízét és aromáját. Megakadályozzák a vízkövesedést és növelik az eszközök élettartamát.
  • Vízlágyító és vízkőgátló szűrők: ezek kifejezetten arra szolgálnak, hogy csökkentsék vagy megszüntessék a víz keménységét. A kemény víz magas koncentrációban tartalmaz kalciumot és magnéziumot, amelyek lerakódhatnak az eszközökben. A vízlágyító és vízkőgátló szűrők ioncseréléses elven működnek.

Fordított ozmózis. Fejlett vízszűrők

Elterjedtek a fordított ozmózis elvén működő vízszűrő berendezések, amelyek nagy nyomáson átpréselik a vizet egy féligáteresztő membránon (RO-membrán), hogy eltávolítsák a benne lévő szennyeződéseket. A fordított ozmózis víztisztító berendezések előnyei közé tartozik, hogy képesek eltávolítani a vízből a baktériumokat, a vírusokat, a nehézfémeket és más káros anyagokat. Hátrányai közé tartozik, hogy sok vizet pazarolnak, hiszen csak egy része lesz tiszta, a többit pedig le kell engedni. Emellett ezek a készülékek eltávolítják a vízből azokat az ásványi anyagokat is, amelyek hasznosak lehetnek az egészség szempontjából.

Az eljárás angol megnevezése reverse osmosis, rövidítése RO. Ez a név arra utal, hogy a víz áramlása ellentétes irányú, mint a természetes ozmózisban, amikor is a víz a kevésbé koncentrált oldatból a koncentráltabb oldatba áramlik egy féligáteresztő membránon keresztül. A fordított folyamatban az áramlás a koncentráltabb oldatból a kevésbé koncentráltba irányul külső nyomás hatására.

Hogyan működik a RO-membrán?

Úgy működik az eljárás, hogy a rendszer nagy nyomás alatt átpréseli a vizet egy féligáteresztő hártyán, amelynek lyukmérete igen kicsi. A vízmolekulák átjutnak a membránon, de a vízben oldott szennyeződések nem. Így a membrán két részre osztja a feldolgozandó folyadékot: egy tiszta vízre (permeátum), amely alkalmas ivásra és főzésre, és szennyezett vízre (koncentrátum), amelyet le kell engedni. A RO-membrán tehát egy olyan fizikai szűrési módszer része, amely vegyszerek nélkül tisztítja meg a vizeinket.

Fontos momentum, hogy a RO-membrán nemcsak a baktériumokat, hanem a vírusokat is kiszűri, hiszen a vírusok mérete általában 20-300 nanométer között van, míg a RO-membrán résmérete 0,0001-0,0008 mikrométer. Ez azt jelenti, hogy a vírusok nem tudnak átjutni a membránon, és így nem kerülnek a tisztított vízbe. Ezen eljárás hatékony a vízzel terjedő vírusos betegségek megelőzésében, mint például a hepatitisz A, a polio vagy a norovírusos megbetegedések.

Otthoni víztisztításra Cintropur szűrők

Tág árukínálat tárul elénk, ha a folyamatok, módszerek vagy eszközök nevére rákeresünk. Gyakoriak a találatok rangsorában a Belgiumban gyártott Cintropur termékek, azok a vízszűrő berendezések, amelyek centrifugális felületi szűrést alkalmaznak a szilárd szennyeződések eltávolítására. A készülékek között vannak mechanikus szűrők, UV-sterilizálók és aktívszenes szűrők is, illetve ezek kombinációi.

Minden Cintropur termék előnyei közé tartozik a nagy és állandó áramlási sebesség, az alacsony nyomásesés, a széles finomhangolási lehetőség, a könnyű öblítés és karbantartás, a hosszú élettartam, valamint az élelmiszeripari alkalmazhatóság. Javíthatják az ivóvíz ízét, szagát és tisztaságát, valamint védeni tudják a vízvezeték-szerelvényeket és a háztartási gépeket a vízkőtől és a rozsdától.

Hátrányaik közé tartozhat a magas beszerzési költség, a szűrőbetétek és a UV-lámpák rendszeres cseréjének igénye, valamint az, hogy nem képesek eltávolítani a vízből az oldott sókat, vegyi anyagokat vagy baktériumokat.

technológia | ivóvízkezelés | komplex fertőtlenítés | ház – kert – lakás – otthon

Szólj hozzá!